Gör inte allt själv

Den som har ett företag behöver ha koll på sin ekonomi. Om man inte vet om intäkterna täcker ens skulder blir det ju omöjligt att åtgärda det. Det är aldrig roligt att se att man har fakturor som inte går att betala. Och blir det så i längden är det bara konkurs som hotar. Då är det bra att veta i förväg hur det går med ens företag; är vinsten tillräcklig för att dra på sig utgifter? Kommer det in tillräckligt med pengar för att du ska kunna dra på semester? Har du någon gång sett Lyxfällan som går som en långkörare på TV3? Dem som är med i det programmet får ju hjälp med sin privata ekonomi, och lär sig oftast en nyttig läxa.

Alla gillar inte Lyxfällan

Många tycker att det är förnedringsTV att behöva stå och skämmas för att man hellre har dragit på lyxsemester än betala sin hyra för bostaden eller att köpa dyra bilar när man inte har råd med den. Men för oss andra är det bra att veta: att ständigt hålla koll på den egna ekonomin; räcker lönen till den där dyra semestern? Och om man har kreditkort; se till att betala alla räkningar i tid, då krediter och lån tenderar att ha skyhöga räntor. Klarna är en sådan, man luras lätt att betala efteråt. Så se upp för dyra krediter och lån, helt enkelt. Ett annat gott råd är att se till att ha mer på plussidan än på minussidan. Motsatsen är riktigt illa.

Håll koll på ekonomin i företaget

Det är precis på samma sätt med ett företag. Att ha mer på plussidan är bra mycket bättre än att ha mer på minussidan. Och att hålla ständig kontroll över intäkter och utgifter är mycket viktigt. Men hur kan man hålla koll på ekonomin då?

  • Bokföring – en bokföring är bland det allra viktigaste som du kan ha för en god kontroll över ekonomin. Endast genom att hålla dig med en bokföring får du veta vad som kommer in och ser om det täcker alla utgifter. Det är dessutom inget som du kan välja, enligt lagen måste du hålla dig med en rätt bokföring för att ha ett företag, och den ska sparas i minst 5 år innan du får kassera den.
  • Redovisning – en redovisning är som en bokföring med mycket mer grundligt vad som faktiskt kommer in och vad som går ut. En redovisning gör man ju egentligen bara en gång per år eller en gång per kvartal om det är så att du har en stor ekonomi.
  • Deklarationer – en deklaration är ju till sist den sista och slutgiltiga handlingen som ska skickas in till Skatteverket. Där får du ju svart på vitt hur det går för företaget. Och här är det ju bara vinsten som Skatteverket är intresserad av.

För din egen del är det ju bra eftersom vinsten är den inkomst som din egen ekonomi drar mest nytta av. Den är grunden för din pension, din sjukpenning samtidigt som det ju är av intresse att veta hur stora dina utgifter är. Om du vill öka vinsten så är det på utgiftssidan tillsammans med ökad kundkrets som kan öka vinsten i ditt bolag.