Är du företagsledare?

Kan du något om ekonomi? Alla ska ju inte behöva kunna ekonomi, även om man är intresserad av affärer. Som säljare eller affärsman (och affärskvinna) är ju andra egenskaper bra att ha. Som säljare som ska få in nya kunder och sälja varor, tjänster och produkter är det desto viktigare att vara “säljande”, ta fram vad kunden behöver och vad man kan sälja till kunderna. Att då vara ekonom, är inte lika viktigt. Däremot är det viktigt om man har ett företag att ha kontroll över företagets ekonomi; går intäkterna och utgifterna ihop?

Går företaget med vinst?

Blir det vinst? Om utgifterna är högre än intäkterna är det dags att fundera över vilka utgifter som man kan kapa. Eller om man kan få in mer av intäkterna. Kanske man måste sälja mer om utgifterna är för höga. De flesta anser att det är lättast att kapa utgifterna än att få in mer intäkter. Se bara på alla företag som varslar sin personal och låter viktig arbetskraft gå in i arbetslöshet. Att göra folk arbetslösa, brukar innebära stora omställningar och sorgliga öden för många. Det bästa vore att vi hade en flexibel arbetsmarknad, som till exempel i Danmark där det är ganska lätt att få nytt arbete.

Se till att få full koll på ekonomin

Som företagsledare är det i alla fall väldigt viktigt att ha full koll på vad som kommer in, och vad som lönar sig för ett företag. Har man inte den kollen så bör man skaffa sig den. Om ni inte har kompetensen så kan ni skaffa den antingen genom att anställa duktiga ekonomer eller genom att anlita ett företag som erbjuder sådana tjänster, som att ta hand om bokföring eller redovisning åt andra företag.