Behöver du en hemsida?

mars 1, 2022 av admin

Alla vet att den bästa digitala marknadsföringen börjar med en snygg hemsida. Så har du ingen egen hemsida för ditt företag och verksamhet så bör du skaffa en hemsida på en gång. Men är det så enkelt att bara starta en hemsida? Ja, och nej, är nog det bästa svaret på den frågan. Man måste inte kunna koda en egen hemsida. Som tur är finns det bra program som redan har tänkt på den saken. Däremot bör man känna till några grundläggande saker om hur hemsidor fungerar.

Det är minst två saker som du bör känna till när du vill starta en ny hemsida. Det ena är var hemsidan ska finnas någonstans, på nätet. Och hur ska läsare av hemsidor hitta till dig? Du behöver en domän. En domän är en adress som du behöver köpa för att hemsidan ska synas på internet. Till exempel om du har ett företag som heter ”Blå arbetskläder”, eller ”Knuttes garage”, så vill du säkert att adressen till din hemsida ska heta blåarbetskläder.se, eller knuttesgarage.se. ”Se” står för att domänen är svensk och företaget finns i Sverige. Genom att välja ändelsen på domänen till ”se” talar du om för alla som söker på internet att detta är ett svenskt företag som finns i Sverige. Det är det första du behöver veta.

Välj webbhotell

Det andra som du behöver veta är vad ett webbhotell är. Det är själva det ställe där du ”förvarar” din hemsida. Precis som en fysisk plats, behöver du ett ställe där du har din hemsida. Det kan vara ett webbhotell som till exempel Loopia, One, Simply eller någon annan som har servrar där din hemsida förvaras. Där ligger alla dina bilder, filer och koder till din hemsida. När du väl har hittat ett sådant webbhotell så är det bara att starta din hemsida. Många av dessa erbjuder sedan en plattform, som till exempel WordPress, Jumla eller något annat datorprogram där du kan utforma din hemsida som du önskar ha den. I dessa plattformar kan du välja om hemsidan ska var blå, vilken slags text som det ska vara på din hemsida, eller om du vill utforma din hemsida som en e-handel.

Vill du utveckla en särskild applikation, som underlättar för dina kunder att kunna köpa och betala, välja storlekar på kläderna eller vilka produkter som du säljer. Men för en sådan sak behöver du kunna koda din applikation. Och det skriver vi om en annan gång.