Dags att se över taket?

Är det dags att se över taket? När vintern är över, är det alltid bäst för alla villaägare att se över sina villor. Har fasaden tagit skada, har taket skyddats under vintern, eller finns det skador som behöver åtgärdas? När det är dags att se över sitt tak, tänk först igenom allt, så lyckas du bäst med din takrenovering.

Gör en inspektion av taket

  1. Har du gjort en undersökning och varit uppe på taket? Du kanske behöver inspektera hela taket, undertaket och vinden, så att du vet vad som behöver renoveras.
  2. Finns det fuktfläckar under taket? Det skulle innebära att du behöver riva upp allt material där du ser fläckarna och installera byggfläktar samt ersätta det skadade materialet med nytt sådant.
  3. Hyr takställning så vet du att du kan röra dig på ett säkert sätt på taket när du måste arbeta på taket.
  4. Har du hemma alla redskap som du behöver? Såg? Målarfärg? Sandpapper? Stålborste? Och annat som du kan behöva när du väl har satt igång med renoveringen.
  5. Har du hjälm? Har du säkerhetssele? Särskilt viktigt är ju detta om du ska arbeta på taket. Att bära en säkerhetssele med rep som du fäster på ett ankarfäste på taket är det säkraste om du ska arbeta på taket.

Glöm inte att du alltid kan anlita en takläggningsfirma som erbjuder takrenovering eller takbyte. Har du inte använt dig av ROT-avdraget ännu i år, har du ju möjligheten att dra av som mest 50.000 SEK eller som mest en tredjedel av takrenoveringen.

Köpa takmaterial

När du ska göra inköpet av takmaterialet kan du antingen rådfråga takläggningsfirman som du anlitar eller rådfråga bygghandeln där du köper in ditt takmaterial. De svarar gärna på alla ens frågor och brukar alltid komma med bra råd.