Vad gör en notarius publicus?

När man är en seriös samlare och man har hittat det där objektet med stort O, kan det finnas en anledning att ta hjälp av en notarius publicus för att kontrollera att dokumenten som upprättas vid köpet är korrekta. Det sista man vill är ju att bli lurad? I det här inlägget ska vi ta reda på vad en notarius publicus är för något och vad en sån gör. Vi ska också titta närmare på hur du får tag på en om du bor i Västerås eller däromkring.

Kan jag anlita en notarius publicus i Västerås?

En notarius publicus kan du oftast hitta hos en advokatfirma, och i Västerås finns det en del att välja mellan. Så är du en seriös samlare som bor i Västerås och behöver hjälp med att till exempel kolla igenom dokument som du är osäker på, så är det det bara att googla “notarius publicus Västerås” så kommer du att få många träffar att välja bland.

Kolla till exempel in firman Advokatlaget. De hjälper människor i Västerås med omnejd med alla möjliga juridiska tjänster, och de har flera jurister som är godkända notarius publicus.

Vad gör en notarius publicus?

Så vad är det egentligen en notarius publicus gör? Det är faktiskt behöriga att göra många saker, bland annat:

  • Intygar att namnunderskrifter är korrekta.
  • Intygar att avskrifter är riktiga.
  • Intygar att översättningar och att innehållet i olika handlingar är rätt.
  • Är vittne i vissa situationer.
  • Kontrollerar att dragningar i lotterier går rätt till.
  • Är med och bekräftar behörighet hos någon att denne kan företräda en annan person.
  • Kan bekräfta att någon har en viss kompetens eller tjänst att företräda någon annan.
  • Utfärdar så kallad ”apostille”. Det är en auktoriserad stämpel som används för att intyga att en signatur på ett dokument är äkta.

Det är Länsstyrelsen som utser en notarius publicus, och det är oftast en advokat. Uppdraget kan vara ett tidsbegränsat, och det gäller också oftast en viss kommun eller annat geografiskt område. Det är däremot tillåtet att som notarius publicus att utföra sitt arbete utanför kommunen.

Är det dyrt med en notarius publicus?

Det varierar beroende på vad du behöver hjälp med. Enstaka uppdrag som att bevittna en underskrift eller att utfärda en apostille kan kosta mellan 350 – 500 kr, medan stora uppdrag debiteras per timme och kan ligga på ca 1700 kr/h. Timpriset är ofta något man kan förhandla med advokatfirman innan uppdragets start.